3. İstanbul Tasarım Bienali: Biz İnsan mıyız?

DesignOctober 31, 2016
3. İstanbul Tasarım Bienali: Biz İnsan mıyız?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen 3. İstanbul Tasarım Bienali “BİZ İNSAN MIYIZ? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığı altında 22 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açıyor. 50 ülkeden katılım gösteren tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog, koreograf ve bilim insanının 70’in üstünde projelerini sergileyeceği organizasyona Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul, DEPO, Alt Sanat Mekanı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri ev sahipliği yapacak.

“İyi tasarım” olgusuna yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefleyen 3. İstanbul Tasarım Bienali sergileri Bedeni Tasarlamak, Gezegeni Tasarlamak, Yaşamı Tasarlamak ve Zamanı Tasarlamak olarak 4 farklı gruplandırma ile sunuluyor.
Aiming to rethink the idea of “Good design,” The 3rd Istanbul Design Biennial’s exhibitions are presented under 4 sections: Designing the Body, Designing the Planet, Designing Life, and Designing Time.

Bienal’e katılacak Türk katılımcılar arasında Norveç’teki bir tohum deposunda yaptığı çekimlerden oluşan “Safe” çalışmasıyla Ali Kazma, nükleer alanlara odaklanan serisinin Ermenistan’daki Metsamor kentine odaklanan projesi “Mutant Alan” ile Atıf Akın, yapay zekayla menajerlik ve küratörlük konusuyla ilgilenen “Çoban” projesiyle Bager Akbay, Jussi Parikka ile beraber yaptığı avrupa merkezli olmayan bir modernite hikayesi “Olağanüstü Tasarımların Medya Arekolojisi” ile Ayhan Ayteş, “Ziyaret” projesi ile İstanbul’daki mezar taşlarının envanterini çıkaran Sevince Bayrak ve Oral Göktaş, eski taş aletlerin insanın doğasını nasıl evrilttiğini konu alan “Düş Nesneleri” projesiyle Pattu Mimarlık. Bu sanatçıların yanı sıra,  nörobilim dalındaki araştırmaları ile tasarım algısını konu alan ve Vanessa Heddle ve Elliott Sturtevant ile birlikte “Gözlemci Etkisi/Gözlemci Tesiri” projesini ortaya koyan Zeynep Çelik Alexander, “Mikrobiyal Tasarım Stüdyosu: 30 Günlük Simit Diyeti” isimli projesi ile Orkan Telhan, “Mimarlık Çevresinde Konular” ile Neyran Turan ve Mete Sönmez, ve Mona Mahall ile olan projesi “Köçek Dans Pisti” ile dans ve insanı birleştiren tarihsel yorumu ile Aslı Serbest yer alıyor.

Yabancı sanatçıların da güçlü katılımıyla zenginleşen bienalde bizim favorimiz ise ziyaretçilere kendi bedenlerinin gerçek zamanlı tasarımcıları olmaya olanak sunan “Soyutlar Kenti” çalışmasıyla William Forsythe!

Author: Defne Çağlar

RELATED POSTS