Serginin küratörü Zeynep Arınç’ın dediği gibi “Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Leonardo da Vinci’nin Vitruvius Adamı’ndan çok uzaktayız.” Oysa Da Vinci ve çağdaşları, üzerinden 500 yıl geçmesine rağmen hala eserleri için kuyruk oluştursalar da yeni bir döneme girmek daha kötü bir döneme gireceğimiz anlamına gelmiyor. Kendisinin de dediği gibi “İnsanın teknolojiyi şekillendirirken, teknolojinin de onu şekillendirdiğine tanıklık ediyoruz.” Teknoloji bu denli değişirken bizim aynı kalmamız mümkün değil. Nitekim yansımlarını sanat gibi oldukça öznel bir alan da bile bulmak mümkün.
Dünyada ve ülkemizde yavaş yavaş NFT kavramının akıllarda oturmaya başladığı bu günlerde Akbank Sanat yenilikçi bir işe imza atıyor. Her ne kadar yurtdışında NFT ve benzeri sanal sergiler gitgide yaygınlaşsa da Türkiye’de bu işlere çok fazla tanıklık ettiğimiz söylenemez. Ancak belirtmemiz gerekiyor ki Akbank Sanat, dijital eserlerle 2015’ten beri haşır neşir. Üstelik Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT sergisi sadece bu seneye özgü olmayacak, her sene düzenlenecek. “Her yıl dijital alanda en çok konuşulan sanat etkinliklerinden bahsetmek istiyoruz. Bu yıl alternatif gerçeklikler ve NFT oldu. Sanatçılarından koleksiyonerlerine ve takipçilerine kadar çeşitli alanlarda NFT’ye objektif yaklaşmaya çalıştık. Sergide 15 NFT sanatçısının eserlerine yer verdik.”
Sergide yer alan NFT eserlerinin kürasyon danışmanlığını üstlenene Doç.Dr.Selçuk Artut,sergiye NFT ve Blok-Zincir Üzerine Konuşmalar başlıklı konuşma serisi ile eşlik ediyor. Alternatif Gerçeklikler ve NFT konularını objektif bir yaklaşımla ele alırken, farklı bakış açıları ve sanatsal görüşlerin merceği altında konunun derinliklerine inmeyi amaçlıyor. Ayrıca sergide yer alacak konuşmalar, Akbank Sanat web sitesinde ve Youtube’da yayına alınacak. Sergide, NFT, görsel sanatlar, ses sanatı, artırılmış gerçeklik, dijital teknolojileri kullanan sanatçıların çalışmaları ile farklı tarzlar ve sanatsal araştırmalar yer alıyor. 7 Mayıs 2022’ye kadar açık olacak sergi Beyoğlu’ndaki Akbank Sanat Kütüphane’de.
Sevin ya da sevmeyin, NFT’de işin pazarlama ve reklam boyutunun inanılmaz olduğu inkar edilemez. Hal böyle olunca daha çok uzun yıllar dijital sanat da olmak üzere bu mecradan konuşacağız.