Digi.logue tarafından düzenlenen, David OReilly’nin İstanbul’daki ilk sergisi “Everything”, adını bu oyundan alıyor. Bu sıra dışı oyundan evrenin ve dijital sanatın sınırlarına, OReilly ile konuşacak çok şeyimiz var.
David OReilly: Oyun aslında hayata dair düşüncelerimi anlatıyor. Oldukça basit görünse de şu an açıklayamadığım ama oyunun sözsüz bir anlatımda anlatabildiği birçok hareketli parçaya sahip.
David OReilly: Birçok isim var; Emerson, Ikeda, Seneca, Schopenhauer, Marcus Aurelius… Bunun gibi oyunu doğrudan etkileyen isimler dışında dolaylı olarak etkileyen birçok düşünür de var.
David OReilly: Bence oyun dünyası yön değiştiren tek bir varlık olmaktansa farklı yönlere doğru dallanıyor. “Everything” daha geleneksel oyun türlerine ek olarak bu tür oyunlar için de bir kitle olduğunun kanıtı. Geleneksel oyunları da yenilikçi olanları da çok seviyorum; her ikisine de ihtiyacımız var.
David OReilly: Şaşırtıcı derecede olumluydu. Steam’de inanılmaz kalabalık bir oyuncu kitlesi var ve insanlar oyunu gerçekten sevmiş gibi görünüyor. Aldığım birkaç olumsuz yorum da oldu ama onlar da oyunu gereğinden fazla mantıksallaştırmaya çalışmışlar.
David OReilly: Doğru, hem bir film hem de bir oyun “Everything;” ama biçimi de oyuna dahil. Bu projede odağımız hikaye anlatıcılığı değil; doğanın altındaki sistemleri tanımlamak. Bunun da kendi içinde bir yapısı var; ama bu geleneksel bir anlatı değil ve olmaya çalışmıyor da. Tüm hikayelerin var olabildiği bir motoru andırıyor daha çok.
David OReilly: Oyunun “tek oyuncu”luk bir macerası var ve bu deneyim her oyuncu için biraz farklılaşıyor. Oyun kendini oyuncuya bu şekilde öğretiyor. Everything’in yazım sürecini düşünürsek tamamlanmış bir oyun ama ilerisi için bir güncelleme de planlıyoruz.
Sinemadan müziğe, oyunlara vs. hayatımızın her alanında dijital bir dönüşüm içerisindeyiz. Bu dönüşümüne katılan bu nesilden bir sanatçı olarak nasıl hissediyorsun? Yapmak istediğim şeyleri yapabildiğim için kendimi şanslı görüyorum çünkü bu, bir sanatçı için oldukça ender görülen bir durum. Tamamen bağımsız çalışıyorum ve hayranlarım işimi devam ettirebilmemi sağlayacak kadar destekte bulunuyor. Başka ne isteyebilirim bilemiyorum.
David OReilly: Zamanın başından bu yana insanlığın daima hoşnutsuz, dönem dönem de huzurlu hissettiğine inanıyorum. İçinde yaşadığımız bu dönemin diğerlerine kıyasla daha önemli olduğu gibi bir sanrı yaşıyoruz. Teknoloji konusunda endişelendiğimi söyleyemem.
David OReilly: Dünyanın absürt bir yer olduğunu düşünüyorum ve bunu işlerime yansıtmaktan da çekinmiyorum. Mizah anlayışının hayatta kalabilmek için en az yemek yemek kadar gerekli olduğunu düşünüyorum. Bazı insanlar sanatın ciddi ya da ağırbaşlı olması gerektiğine inandıklarından işlerimde bu tür unsurları göz ardı etmemi istiyor ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Aynı anda samimi ve absürt olmak mümkün.
David OReilly: Sayamayacağım kadar fazlalar ama ben genellikle hayattan ve diğer canlılarla etkileşimimden ilham alıyorum. Zaten çoğunlukla birbirimizden etkileniyoruz.
David OReilly: Ölüm dışında geleceğin ne getireceğini bilemem. Gerekli şansa ve ömre sahip olursam yapmak istediğim çok şey var.