Ezhel’in cesur başyapıtı “Olay”

Arts & CultureMusicSeptember 10, 2019
Ezhel’in cesur başyapıtı “Olay”

Birkaç gün önce, Ezhel yeni müziğiyle gündeme bomba gibi oturdu: Yeni müzik videosu “Olay” Türkiye’deki, aynı zamanda insanların acı çektiği her yerdeki, siyasi ve toplumsal olaylarla ilgileniyor. Türkiye’nin başkenti ve siyasi merkezi olan Ankara’da doğup büyüyen Ezhel, insanların, kadın cinayetleri, yolsuzluk, IŞİD’in zulmü, Arap baharı veya çocuk istismarı gibi olaylara nasıl alıştıklarını anlatıyor ve müzik videosunun görselleri oldukça bunaltıcı. Sosyal medyayı sık sık kullanan bir nesil olarak, resimler ve videolar bize yabancı değil, ancak bu görselleri birbiri ardına sıralanmış olarak görmek bize genç yaşımızda kaç tane daha kötü olaya tanık olacağımızı sorgulatıyor.

Bir röportajda Ezhel bana, müziği için politik konuları kötüye kullanan biri olarak algılanmak istemediğinden sürekli politika hakkında konuşan bir rapçi olmak istemediğini söyledi. “Ancak Türkiye’nin sosyo-politik durumu beni her zaman çok etkiledi. Ve bir sanatçı olarak kendimi sorumlu hissediyorum. Herkes sesini yükseltmek zorunda.”

Videoya verilen tepkiler çok büyük. Müzik klibi, Perşembe günü yayınlanmasından bu yana Youtube’da dört milyondan fazla tıklama aldı ve sosyal medyada cesur bir sanatsal eylem olarak övgüler alıyor. 

Gençlerin Fridays for Future gibi protestolarla iklim değikliğine seslerini yükselttikleri ya da Honkong ve ya Rusya gibi ülkelerin otoriter rejimlerine karşı eylem yaptıkları bu kaotik dünyada, politik ya da sosyal sorunlar hakkındaki memnuniyetsizliğimizi ifade edebileceğimiz yeni yollar ve platformlar bulma ihtiyacı hissediyoruz. Bir direniş türü ve muhalif kültür olarak rap, Türkiye’de son yıllarda popüler hale geldi. Zamanında gençlerin sıkışık trafikte ve ya bir klüpte eğlenmek için dinlediği pop müziğinin yerine geçen rap, aynı zamanda kökeninde yatan felsefeyi de açığa çıkarıyor: Sokaktaki insanların yaşadığı zorluklara ve haksızlığa ayna olan bir müzik türü… Geçmişte bir altkültür olan rap şuan ana akım haline geldi. Ve şimdilerde, sadece eğlencenin değil aynı zamanda sosyal eleştirinin de bir aracı. Ezhel’in “Olay” daki sözlerini dinleyen gençler, sadece tanık olmak zorunda oldukları kötü olaylarlı hatırlamıyorlar, aynı zamanda Ezhel’in sözlerinde hissettikleri duyguları ile de onaylanmış hissediyorlar

Herkes yanlız,
Herkes birbirine düşman
Nereye baksam kavga
Nereye gitsem olay

Ezhel

29 yaşındaki Ezhel’in ana mesajı, zaten kötü olaylara alıştığımız ve bu alışmışlığın başımıza gelen olayların en kötü sonucu olduğu. Ancak Ezhel’in müzik videosu klasik anlamda bir provokasyon değil, ülkede ve dünyada barış ve uyum sağlamak için acil bir çağrı. Ezhel, yalnızca Türk gençliği için değil, aynı zamanda tüm dünya için de cesur bir başyapıt yarattı.

Author: Çiğdem Toprak

RELATED POSTS