Geçtiğimiz hafta pazar günü gerçekleşen Grammy Ödülleri bu sene de gündem olmayı başardı ancak ödül verilen sanatçılar ve kırmızı halı ile değil, bu sefer In Memoriam bölümünde anılan Virgil Abloh ile.
2021 yılı Kasım ayında kaybettiğimiz Louis Vuitton menswear kreatif direktörü ve Off-White’ın mastermind’ı Virgil Abloh, Grammy Ödülleri In Memoriam bölümünde ‘Hip Hop Fashion Designer’ olarak tanıtıldı. Peki Hip Hop Fashion Designer ne demek?
Dünyada ‘prestijli’ sayılabilecek birçok ödül töreninde gördüğümüzü gördük aslında bir kez daha. Kültürel ayrımcılığın en göz önünde olanı diğer ödüllerde de olduğu gibi siyah sanatçıların ‘urban/hip hop’ kategorisi ile sınırlandırmaları ile ilk defa karşılaşmıyoruz tabi. Ancak bu sefer mimar, Dj, kreatif direktör ve çağdaş sanatın birçok alanında öncü olan Virgil Abloh için bu kategori oldukça sınırlayıcı.
Kanye West’in ajansı DONDA ile çalışmaya başlayan Abloh, West’in ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ ve ‘Yeezus’albümlerinin yanı sıra Kid Cudi ve Asap rocky gibi isimler için albüm cover artları ile oldukça başarılı olmuştu. 2011 yılında da Kanye West ve Jay-Z’nin albümü ‘Watch the Throne’ için yaptığı cover art ile Grammy adaylığı olan; Drake, Frank Ocean ve Rihanna gibi birçok sanatçı için ürettiği tasarımlarla gündem olmayı başaran ve Boyz Noize ile çıkardığı EP ile müzik alanında da oldukça başarılı olan bir multidisipliner sanatçıyı ‘hip hop’ kategorisi ile sınıflandırmak aslında Virgil’in işlerinin çok da tanınmadığının göstergesi diyebiliriz. Buna ek olarak, sadece fashion içinde yorumlansa dahi tasarımlarının şahsına münhasır ve karakteristik olduğu aşikar. ‘Urban/hip hop’ kategorisinin altı dolu anlamları olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. Bu sebeple Grammy Ödülleri maalesef birçok insanı çok da şaşırtmadı.
Tabi bu durum sadece Virgil ile kalmıyor, daha önce Kanye West’in de bir röportajında ‘urban’ kategorisinin ne olduğunu sorguladığını ve bunu kabul etmediğini dinlemiştik. Benzer şekilde önceki sene Tyler, the Creator da bir çıkış yapmış ve ‘urban’ kategorisinin ‘n’ kelimesini söylemenin politically correct versiyonu olduğunu söylemişti.