Merve Özaslan, doğanın etkisindeki naif kolajlarıyla aklımızı çoktan başımızdan almıştı. Onunla tanışma vaktiyse çoktan gelmişti. Şimdi, doğaya ne kadar ait olduğumuzu kendimize bir kez daha sorma, çalışmalarının arkasındaki hikayeyi Merve’den dinleme zamanı.
“Sanatçı için sosyal medyayı etkin kullanmak büyük fark yaratıyor.”
Çalışmalarım tamamen bir sorgulamadan yola çıkıyor. Doğa ve insan arasındaki uyumluluğu ve doğaya ne kadar ait olduğumuzu araştırıyorum. Vintage tutkum olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz ama romantiklik kesinlikle vintage fotoğrafların havasından geliyor.
Natural Act alışılagelmiş çok parçalı kolajlar yerine sadece iki yüzeyden oluşan yalın bir anlatımla birbirlerinin öykülerini tamamlayan ve doğayı ele alan kolaj serisi diyebilirim.
Sosyal medyanın çağdaş sanata büyük oranda katkı sağ- ladığını düşünüyorum. Dünyanın diğer ucundaki bir sanat- çıyla anında iletişim kurabiliyorsunuz. Sanatçı tarafında ise durum yine çok avantajlı çünkü bir tıkla işlerinizi bir sürü insana ulaştırabiliyorsunuz ve anında reaksiyon alabiliyorsunuz. Sanatçı için sosyal medyayı etkin kullanmak büyük fark yaratıyor.
Natural Act serisinden fotoğraflar genellikle 40’lar ve 50’ler arasında gidip geliyor. Bu serinin fikri tamamen dönem fotoğraflarını karıştırırken çıktı çünkü bu dönemler toplumun artık iyiden iyiye makinalaşmaya başladığı dönemler. Dolayısıyla ana fikrimle tamamen örtüşen bir dönem oldu. Tarih aşığı biri olarak, aslında tüm dönemler bana ilham veriyor ama favorim kesinlikle barok dönem. İleride bununla ilgili mutlaka bir seri çıkaracağım.
“Çağdaş sanatla birlikte gelen değişimler geleneksel sanat formlarını oldukça sarstı.”
Ben bu konuya son derece özgürlükçü yaklaşıyorum. Çağda sanatla birlikte gelen değişimler geleneksel sanat formlarını oldukça sarstı. Bana göre sanatçı anlatmak istediği öyküyü en doğru yolla ve en efektif kullanabildiği malzemeyle anlatmalı. Bu kolaj, heykel, resim vb. olabilir. Yıllar önce yine doğa ve insan temalı bir koleksiyonda seramik ile çalışmıştım ve o proje için daha iyi bir malzeme olamazdı. Şimdi kolaj yaparak ilerliyorum. Kolajın da kendi içinde analog ve dijital olarak ayrımı var, ben ikisinden de yararlanıyorum. Çağdaş sanatta sonsuz bir malzeme avantajı var. Kolaj yalnızca bunlardan bir tanesi.
Toulouse Lautrec ve Gustav Klimt. Çağdaş sanatta Andy Warhol. Nic Courdy ve Eugenia Loli de işlerini en severek takip ettiğim kolaj sanatçıları.
Sırada yeni kolajlar, yeni seriler var. Birkaç seri tamamlandıktan sonra tüm işlerimin olduğu bir sergi açmak istiyorum. Kitap ve albüm kapakları için şimdiden var olan konsept projeler var. Natural Act serisine birkaç parça daha eklemek istiyorum, ardından yeni bir seri için çalışmalara başlayacağım.