Mustafa Salar, Stage Manager at Zorlu PSM

PeopleNovember 1, 2016
Mustafa Salar, Stage Manager at Zorlu PSM

Sahne amirliğinden önce Anadolu Ateşi gibi prodüksiyonlarda dansçı olarak da yer aldınız. Kariyerinizin yönünü değiştiren etken ne oldu?

Teknik lise okumamın verdiği farklı bakış açısı ile her zaman işin teknik ve koordinasyon tarafına ilgim vardı. Sahne üzerinde olmak ne kadar güzel olsa da sahne arkası her zaman bende merak uyandırmıştır. Ayrıca dansı belli bir yaşa kadar yapılabiliyorsunuz, dans kadar zevk aldığım ve merak ettiğim sahne arkasındaki dünyanın içine böylece girmiş oldum. 

Sahne amiri olarak PSM’de ne gibi sorumluluklarınız var?

Etkinlik süresi ortalama iki saattir, ancak kurulumu, akış planlaması ve söküm aşaması gibi buz dağının seyirciler tarafından görülmeyen bir kısmı da var. Bu kısımda işler adım adım ilerlemek zorunda olduğu için aslında bir etkinlikten bahsediyorsak çok daha uzun sürelerden söz ediyoruz demektir. Herşeyin plana göre ilerlemesi için her an aşamaları takip etmeli, uygulamanın başında olmalıyız. Sahnemizde ağırladığımız sanatçıların konforu ve memnuniyeti kadar misafirlerimizin görsel ve işitsel olarak etkinliği en iyi şekilde deneyimlemelerini sağlamak da bizim en büyük sorumluluklarımız arasında.

PSM’de bir performans günü. Sizi gün içerisinde neler bekliyor?

İlk aşamda sahnenin hazırlanması için ses, ışık, video, dekor ekiplerini bilgilendiriyoruz ve kurulumu başlatıyoruz. Sanatçılar ve  teknik ekipleri ile tanıştıktan sonra etkinlik akışı ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi ile ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Provalar sırasında son notlarımızı alıp değişiklikler varsa uyguluyor ardından salonun son kontrollerini yapıyoruz ve karşılama ekibine onay verip seyirci girişini başlatıyoruz.

Kurulumda yaşadığınız en unutulmaz an?

The Phantom Of The Opera kurulumunda avizenin test edilme anı. Her zaman hayranı olduğum bu gösterinin en sembolik dekorlarından biri karşımda duruyordu. 500 kiloluk bu avizenin seyirciler üzerinden sahneye güvenli bir şekilde düşebilmesi için günlerce yapılan denemeler, benim için en büyüleyici anlardan biridir.

Prodüksiyonda/kurulumda bir sorunla karşılaştığınızda bu soruna nasıl yaklaşırsınız?

Sakin ve soğuk kanlı olmak zorundasınız. İlk görevimiz güvenli ve pratik çözümleri hızlıca üreterek sorunun en kısa zamanda çözülmesini sağlayıp, normal akışımıza geri dönmek.

Sahnenin diğer tarafında olup performansı izleyiciler gibi deneyimlemek istediğiniz özel bir gösteri hiç oldu mu?

The Phantom Of The Opera ile 48 gösteri gerçekleştirdik. Benim takip etmem gereken 98 fly-que vardı, dolayısıyla gözümü dekorların, perdelerin ve ışıkların asılı olduğu sahne üzerindeki barlardan ayıramıyordum. Bu etkinliği seyirciler arasında izlemeyi isterdim gerçekten. Ama şunu söyleyebilirim ki böyle bir müzikalin parçası olarak çalışmak, izlemekten çok daha değerliydi benim için.

Sizin için en unutulmaz gösteri hangisi oldu?

Ayrım yapamam ama mutlaka bir etkinlik ismi vermem gerekirse Ludovico Einaudi diyebilirim, çünkü sahnemizdeki ilk etkinlikti. Bu yüzden benim için unutulmazlar arasında.

Hangi performansı PSM sahnesinde görmeyi ve onun bir parçası olup, çalışmayı istersiniz?

Sahnemizde olan her etkinlik bizim için özel. Müzikalleri kolayca sahneleyebildiğimiz bir mekana sahibiz. Broadway’de sahne alan School of Rock ve Lion King çalışmak isteyebileceğim müzikallerden diyebilirim. 

Sahne Amiri olmanın en çekici yanı?

Andrew Lloyd Webber gibi bir deha ile tanışma fırsatınızın olması ya da Hugh Jackman ile aynı sahnede planlama üzerine konuşabilmek ve birbirinden değerli sayısız sanatçıya, prodüksiyon ekibine dahil olup bu ekiplerin bir parçası olabilmek.

Sahne Amiri olmanın en sıkıcı yanı?

Etkinlik olmayan günlerin monotonluğu.

Author: Duygu Bengi

RELATED POSTS