Nuri Bilge Ceylan’dan Dev Bir Sinematografi: Ahlat Ağacı

Arts & CultureMay 24, 2018
Nuri Bilge Ceylan’dan Dev Bir Sinematografi: Ahlat Ağacı

Film hakkında ‘’oyuncu seçimindeki tartışmalı tercihler’’ şeklinde yorumlar devam ederken, festivalin kırmızı halısında poz veren film ekibinin kalabalıklık sebebiyle sıkışık durumda kalması ve kimi oyuncuların geri planda kalması gündemi epey meşgul etmişti. Tüm bunların ötesinde, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında yapan film, The Guardian, ScreenDaily, Variety gibi yayınlardan ‘’Cannes Film Festivali’nin baş yapıtı’’ yorumlarını almıştı.

Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Akın Aksu, Ercüment Balakoğlu, Hazar Ergüçlü, Öner Erkan, Özey Fecht, Serkan Keskin, Asena Keskinci, Tamer Levent ve Ahmet Rıfat Sungar gibi isimlerin yer aldığı Ahlat Ağacı filminin vizyona girmesine sayılı günler kala film hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Nuri Bilge Ceylan’ın çektiği diğer filmlerden farklı olarak, kullandığı hareketli kamera ve drone’un Ahlat Ağacı’na kattığı sinematografisi, Nuri Bilge Ceylan sinemasının yeniliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Filmin müziği, Johann Sebastian Bach’ın normalde piyano eseri için bestelediği, Leopold Stokowski’nin icra ettiği ‘Passacaglia’nın orkestra versiyonuna ait.
Filmi senaryolaştırma esnasında, filmin merkezine baba yerine çocuğu konu alma düşüncesi ortaya çıkıyor. Filmin senaristi olan Akın Aksu’nun kendi yaşamından yararlanarak yazdığı ve daha sonra 9 aylık süreçte geliştirilen 80 sayfalık metnin ne kadarının gerçek ne kadarının kurmaca olduğunu hiç sorulmamış  Aksu’ya. Halen de bilinmiyormuş, çünkü Nuri Bilge için önemli olan metnin kendisi. Akın Aksu’nun 80 sayfalık metni Nuri Bilge Ceylan’a öyle samimi ve gerçekci gelmiş ki devam eden projelerini yarım bırakıp bu metinle ilgilenmeye başlıyor. Ahlat Ağacı; Koza(1995), Kasaba(1997), Mayıs Sıkıntısı(1999), Uzak (2002), İklimler (2006), Üç Maymun (2008), Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) ve Kış Uykusu (2014) filmlerinden sonra Nuri Bilge Ceylan’ın dokuzuncu filmi olarak karşımıza çıkıyor. Ahmet Rıfat Şungar’ın daha önce, Üç Maymun filmiyle Nuri Bilge Ceylan ve NBC ile yolları kesişmişti. Cannes Film Festivali yönetimi,  Nuri Bilge Ceylan’dan festival için filmin süresinin kısaltılmasını istese de Ceylan bu talebe olumsuz yanıt vermiştir.
Author: Yağmur Koç

RELATED POSTS