On Compost and Istanbul Art

Arts & CultureSeptember 19, 2022
On Compost and Istanbul Art

Artan dijital bağlantı dünyasında, bu ay dikkatimizi bir kez daha İstanbul’un çağdaş sanat şaheserlerine çeviriyoruz. 17 Eylül’de açılan İstanbul Bienali; ortamlar, kimlikler ve coğrafyalar arasında sosyal bağlantı ve kültürel alışverişe ilham veren bir program vaat ediyor. Aylarca süren sosyal izolasyon sırasında gerçekleştirilen 17. İstanbul Bienali, kamusal kültürlerin uzak mesafelerde nasıl canlandırılabileceğini soruyor. Yine de küratörler ayıltıcı bir açıklama yapıyorlar – “Bu bienal kompost olsun”.

İstanbul’un sanat ortamını, mekanlarını ve bakış açılarını kompost yoluyla anlayabiliriz. Kompost orijinal durumunda, doğa güçleri karmaşık molekülleri en temel elementlerine ayırmaya başlamadan önce yalnızca geçici olarak var olur. Aynı şey, İstanbul sanatındaki bazı temel bakış açılarına odaklanan son dönemler için de söylenebilir- Bienal ve ötesinde, kimlik inşasına yenilenen bir odaklanma, fiziksel alanın kompost haline getirilmesini ve pandemi tarafından şiddetlenen bir durum olan dijital dünyanın yükselişi vurgulanıyor.

Barın Han, Boyacı Ahmet Sok. 4, Fatih. Istanbul Biennial. Türkiye. Photograph by David Levene 13/9/22

Sanatın, yaratıcılığın ve kimliğin fiziksel/dijital alanını birlikte gezerken, Based’in sizler için derlediği İstanbul Bienali seçkileri burada:

arthereistanbul’daki enstalasyonlar: arthereistanbul, 2014 yılında Suriyeli sanatçılar tarafından Kadıköy’de kurulan multidisipliner bir mekandır. Bu onların resmi Bienal mekanı olarak yer aldıkları ilk yıl.

Çark 2022: Pencereden Geçme Projesi ile KOLI Art Space arasında bir işbirliği. Bienal’e paralel bir etkinlik olan Çark 2022, Türkiye, Hollanda ve ötesinden queer sanatçılar, aktivistler, düşünürler ve gece çalışanları arasında dijital bağlantılar kuruyor.

Bienal’e bu senede katkıda bulunan bu çığır açıcı isimlere dikkat edin:

  • Annex – Oda Projesi: toplumsal değişimin dijital ve fiziksel alanlarını hayata geçiren bir sanatçı kolektifi 
  • Açık Radyo: 27 yıldır gönüllü olarak yürütülen bir girişim olan Açık Radyo, çeşitliliği, insan haklarını ve konuşma özgürlüğünü kutlamanın ön saflarında yer almaktadır.
  • Disobedience Archive [Ders Bitti]: Merkezi Yunan Kız Lisesi’nde, küratör Marco Scotini, ulusal nüfusun ve kitlesel gösterilerin itaatine ilişkin soruları yoğunlaşıyor.
  • Dumpling Post – Hrant Dink Vakfı ve 23.5 Hrant Dink Hafıza Mekânı: Hrant Dink’in mirasına dikkat çeken iki kurum arasındaki işbirliği.
  • Dictionary of Sensitive Sounds – Elif Öner & Evrim Kavcar: 2018’den beri kolektif çalışmaya dayalı, sesin kültürel katmanlarını izlemek için disiplinler arası bir işbirliği.
Görseller: David Levene & Sahir Uğur Eren
Author: Ethan Dinçer

RELATED POSTS