1. Pablo Picasso, 1881 yılında Malaga, İspanya’da dünyaya geldi fakat hayatının büyük bir kısmını Fransa’da geçirdi.
2. Picasso’nun orijinal isminin tam 23 kelimeden meydana geldiğini biliyor muydunuz? Yani tam adıyla Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso!
3. Pablo, babasının soyadı yerine annesinin soyadı olan Picasso’yu tercih etti. Bunun sebebi ise kulağa daha güzel gelmesi ve İspanya’da alışılmışın dışında bir soyad olması.
4. İspanyolca’da “lapiz” kelimesinin kısaltması olan ‘‘piz’’, Picasso’nun ağzından çıkan ilk kelime. Türkçe’de “kalem’’ demek.
5. 9 yaşındayken ‘‘Le Picador’’ adlı ilk resmini tamamladı.
6. 13 yaşındayken Güzel Sanatlar Okulu’na üstün başarıyla girdi. 16 yaşında Madrid’de başka bir sanat okuluna giden Picasso, derslerdeki teorik konulardan sıkılıp okulu bıraktı.
7. Picasso’nun Paris’e gelmesi ile onun için “Blue Period” başladı. Bu dönemde palyaçolar ve ip cambazlarının hayatına hayran kalan Picasso, onları ve üzgün insanları kasvetli ortamlarda tasvir etti.
8. Modern sanat üzerine birçok etkisi olan “Rose Period”, Picasso’nun solgun pembe kullanarak romantik ve daha bohem konuları işlemesiyle başladı.
9. Picasso’nun öncülük ettiği “Kübizm” akımı, kariyerinde çok önemli bir adım atmasını sağladı. Bu dönemde “Les Demoiselles d’Avignon” (Avignonlu Kadınlar) adlı Kübizm akımına yön veren eserini ortaya çıkardı.
10. 1911 yılında Louvre’dan Mona Lisa’yı çaldığı suçlamalarıyla tutuklandı fakat daha sonra serbest bırakıldı.
11. En bilinen eserlerinden “Guernica”, adını İspanya’nın kuzeyindeki bir kasabadan alıyor. Eserde, 1937 yılında kasabanın Almanya tarafından bombalanması tasvir ediliyor.
Birçok sanatçının aksine, tek bir stile takılı kalmayıp yaşamı boyunca birçok farklı alanda farklı stiller ile eserler ortaya koyan Picasso, bizlere hayranlıkla incelenecek yapıtlar bıraktı.
Dijital SSM’e göz atın!
Ayrıca evde geçirdiğimiz bu süreçte, Sakıp Sabancı Müzesi’nin dijital arşivine göz atabilir, müze koleksiyon ve arşivlerini inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda Google Street View sayesinde müzeyi 360 derece olarak görüntülemeniz de mümkün!