Yanak bölgesindeki fazla yağın alınmasıyla gerçekleşen buccal fat removal daha ince ve belirgin bir yüz çizgisi sağlıyor. Lea Michele, Bella Hadid, Miley Cyrus ve daha nicelerinin bu operasyonu yaptırdığı iddialar arasındayken, buz dağının görünmeyen bir yüzü gibi olası riskler ve güzellik algısının gittikçe queer bir yöne doğru ilerlediğine dair tartışmalar sosyal medyanın gündemine oturdu. Peki, her şeyin görüntü odaklı olduğu dünyamızda iğne ve bıçak altına yatmadan kendimizi sevmemiz mümkün mü?
Kendini sevmek için kendini değiştirmelisin fikri, estetik operasyonlarıyla aynı yol üzerinde buluştuğu düşünülüyor. Yapılan işlemlerin sonucundan tatmin olmak kişiden kişiye göre değişse de popüler kültür sayesinde her şeye bir çekiciliğini mümkün kılarak alıcısını bulabiliyor. Güzellik standartlarına bir uyumun, bir diğer deyişle değişimin, bu kadar mümkün kılınması akıllara Andy Warhol’un meşhur sözlerini getirtiyor, “Los Angeles’i seviyorum. Hollywood’a bayılıyorum. Hepsi çok güzeller. Herkes plastik ama plastiği seviyorum. Ben de plastik olmak istiyorum.” Estetik operasyonlarını sanat olarak gören Warhol için bireyin kendisini bir sanat eserine dönüştürme çabası belki de yapılabilecek olan en iyi harcamadır. Askıdan giysi seçer gibi yapılan bu yeni görünüme kavuşmak servetinizi, zevkinizi, mevcut görünümünüzle istenilene ulaşma yeteneğinizi ve hatta cesaretinizin göstergesi oluyor.
Stresli zamanlarda veya başkaları tarafından bir yargılanmaya maruz kalınca ortaya çıkan özsaygı eksikliğinin çözümü bu sorunu halının altına süpürmekten ziyade ilk önce kendini kabul etmekten geçiyor, ki, Andy Warhol’un hem otoportrelerde hem de diğer eserlerinde kendi sanatının biz öznesi olduğu ve daha önce görülmemiş makyajlarla, saçlarla ve kıyafetlerle başka bir hale bürünerek ilk önce kendini kabul etmesi ve daha sonrasında çevresine kendini kabul ettirmesine işaret ediyor.
Sanatın paha biçilemezliği ve kendisinden başka hiçbir şeyi andırmadığı gibi, aynaya baktığınızda kendinizi tanıyabilmek ve kabul edebilmek öz sevgi yolunda paha biçilemez bir emektir. Zira, popüler olan güzellik standartlarının da geçici olduğunu ve mükemmeli hedefleyen operasyonların kusurlu sonuçlarını kabul etmek için Andy Warhol’un sanatının üretiminde de karşılaştığı kusurlardan ilham alabilirsiniz.