Toplum tarafından reddedilen ister bir queer ol istersen güzellik standartlarına uymayan bir bedene sahip ol; Misha Japanwala, sanatçı çevresinden oluşturduğu projesinde tüm bu önyargıyla örülmüş duvarları aşarak karşımıza çıkıyor.
Giydiklerimizi, düşüncelerimizi veya öykülerimizi kim kontrol edebilir? Kim bunlara sahip çıkabilir? İşte, Misha Japanwala Pakistanlı bir sanatçı olarak ülke içindeki yaşanılan siyasi karmaşanın ve baskıların bir başkaldırısı ve bir anlamda manifestosu olarak beden kalıpları aracılığıyla Pakistan’daki femme, queer ve trans hayatlarının öykülerine sahip çıkıyor. Parsons School of Designs’da okurken başlattığı projesinde önceleri kendi vücuduna bronz, bakır ve altın metal kaplamalar yaparak heykelsi giysilere dokundu Misha Japanwala.
Bu direniş ve dayanıklılığa sımsıkı sarılan görsel başkaldırıya Urduca “beghairat” adını verirken; “utanmaz” anlamındaki çevirisiyle, bir sanatçının toplum ve siyasi olarak elini kolunu bağlayan iplerini kesen Misha “utanmaz” olup bir özgürlüğe kavuşturuyor tüm bedenleri. Bir kavram, bir düşünce, bir kelime ne kadar canlı tutulabilirse Japanwala utanmazlık üzerine kurulan tüm düşünceleri teker teker parçalayarak yepyeni bir anlam vermeyi hedefliyor.
Dayanıştıkça özgürleşen, özerkleşen bu eylemler zincirinde gencinden yaşlısına kadar birbirinden farklı ancak ortak bir çizgide buluşabilen kişiler yer alıyor Misha’nın projesinde. Bir meme ucu veya fazla kilolar mı bizleri utanmaz mı kılar veya bizleri gülünç duruma sokar? Tüm bu soruların arasından sıyrılarak çıkan Misha Japanwala, Pakistan’da daha özgür bir toplum için sanatçıların ellerini, bedenlerini ve hatta meme uçları kullanarak çıkardığı giysi kalıplarını eylemin, özerkliğin ve dayanışmanın fiziksel bir sembolü olarak onurlandırıyor.
Utanç kararsız bir kavram ve oldukça da bireysel. Her biçimde karşımıza çıkabilir: kişisel, toplumsal veya sistematik… Hepimizin üzerine konulan bir ağırlık olan bu utancın tüm sınırlarını aşan Misha Japanwala’nın New York City’deki Hannah Traore Gallery’deki “Beghairati Ki Nishaani: Traces of Shamelessness” ilk kişisel sergisindeki isyanına kulak verin.