Eskiden çoğunlukla reklam, billboard veya dergilerde gördüğümüz, üzerinde oynanarak bize servis edilen görseller; artık teknolojinin gelişmesi ve bütün bu işlemlerin tek bir parmakla telefondan yapılabilmesi ile herkes tarafından kullanılır hale geldi. Kendi fotoğraflarımıza yaptığımız minik dokunuşlar oldukça zararsız hissettirse de kitlelere hitap eden Influencer’ların yarattığı etki daha büyük çaplı olabiliyor. Uzun zamandır gündemde olan bu konu ise son dönemlerde Norveç’in Influencerlar’a ücretli iş birliklerinde rötuşlu fotoğrafları belirtme zorunluluğu getirmesi ile tekrardan konuşulmaya başlandı. Bu yılın başlarında İngiltere’de önerilen bir yasada ise rötuşlu fotoğrafların belirtici bir logo ile paylaşılması önerilmişti. Özellikle vücut üzerinde yapılan değişikliklerin genç kitlelerde beden algısı bozukluğuna yol açabileceği öne sürülerek, Influencer ve markaların editli görsel paylaşımlarında transparan bir iletişimi destekleyecek girişimlerin alınması mecburi olacak gibi görünüyor.
Yasal olarak bu tarz düzenlemeler farklı ülkelerde de konuşulmaya başlamışken, yeni jenerasyon sosyal mecralarda nasıl içerikleri desteklediğini kullandığı uygulamalar ile belirtmiş oldu. Şu anda İngiltere dahil birçok ülkede bir numarada olan BeReal uygulaması ise bunun en büyük örneği. Peki tam olarak BeReal nedir?
BeReal aslında sosyal medyanın mükemmeliyetçi ve önceden planlanmış paylaşım ritmine alternatif yaratan bir uygulama. Kullanıcılara gün içerisinde filtresiz fotoğraflarını paylaşmaya teşvik eden BeReal; kişilerin kendini en iyi halleriyle değil, o an oldukları halleriyle paylaşmasını sağlıyor. Gün içerisinde rastgele saatlerde sizi uyaran uygulama, paylaşım yapmak için kullanıcılarına iki dakikalık bir zaman dilimi sunarken; bu iki dakika içerisinde anlık ne yapıyorsanız onu en doğal haliyle paylaşabilmeniz için yaratılmış. Takipçilerinize paylaşımlarınız sonrası bir bildirim giderken, iki dakikalık zaman penceresi aşıldığında da bu bildiriliyor. “It’s time to BeReal” yani “gerçek olma zamanı” adı verilen bu anlar, günümüzden özel planlanmış kesitlerin değil rastgele bir anın paylaşımı oluyor. Başka kişilerin paylaşımlarını ise diğer uygulamalardaki gibi beğenmek yerine; selfie çekerek tepki verebiliyorsunuz. “Realmoji” adını verdikleri bu sistem içeriklere gerçek zamanlı ve kişisel reaksiyonlar vermeye olanak sağlıyor.
BeReal’ın sosyal medya kullanıcıları arasında hızlı yükselişinin nedeni belki de bu kadar üzerine düşünülmüş bir dünyadan sıyrılıp gün içerisinde kendimiz olabileceğimiz anlar yaratma isteğidir. Herkesin kendini istediği gibi- editli ya da editsiz- yansıtmakta özgür olduğu günümüzde; toplumu etkileyen algıların kontrolü otorite tarafından yasalarla sağlanmaya çalışırken bir yandan da bu tarz uygulamaların yeni jenerasyon tarafından benimsenmesi belki de değişimin kapıda olduğunun habercisidir.