Galeride gösterimde olacak Machine Memoirs: Space sergisi, Refik Anadol’un NASA ile uzun dönemli iş birliğinin bir ürünü. Yapay zeka (AI) teknolojisini kullanan Anadol, NASA uyduları ve teleskop aracılığıyla çekilen, uzayın en derin katmanlarını görüntüleyen iki milyona yakın resimi yeniden tasavvur ettiriyor. Kullanılan bu yapay zeka sayesinde, uzay boşluğunun derinlikleri dijital olarak yeniden yorumlanıyor. Ortaya çıkan görsel şölen, 360 derecelik sinematik bir deneyim sunarken, 3D bir audio da bu sergiye eşlik ediyor.
Anadol’un işleri; sanat, bilim ve teknolojinin kesiştiği noktada bulunuyor. Üstün teknoloji ve data kullanımındaki gelişmeler günümüzün yaratıcı ortamının zorlayıcı atmosferinde, teknoloji çağında insan olmanın anlamlarına değiniyor. Yapay zeka ile öğrenme, bilgisayarların farklı imajları kendi içerisinde düzenlemesi sayesinde bir anlatı oluşturuyor. Böylece sadece makinaların zihninde oluşacak uzay boşluğunun yeni dijital bir sunumu yaratılmış oluyor.
“’Machine Memoirs: Space’ bizi makinelerin insanlar ile iş birliği yaptığı, varlığımızı ve geleceğimizi kurguladığımız alternatif bir evreni hayal etmeye itiyor.” diyor Refik Anadol. “Bu gelecek makinelerin ve insanların beraber çalışarak iyileştirici faktörleri oynayacağı umut dolu bir zamana işaret ediyor.” diye de ekliyor.
Galeri, finansal desteğini İngiltere’nin Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı’ndan ve Coventry şehir konseyinden alıyor. Bu destek, otoritelerin bu tarz geleceğe yatırım yapan projelerin ülkenin ekonomik itici kuvveti olarak kullanılabileceğine inancını da temsil ediyor. Coventry’nin kültür fonu biriminden Chenine Bhathena, bu inancını şu sözlerle dile getiriyor: “Şu an, Refik Anadol bu alana öncülük ediyor ve ilk uzun süreli sergisini İngiltere’de birlikte gerçekleştireceğimiz için çok gururlu ve heyecanlıyız.”