“Instagram’ın sonu” sözünü kimimiz abartılı bulsa da unutmamak gerek ki bir ara en popüler uygulama Snapchat’ti. Instagram’ın Snapchat’i satın alamaması sonucu Instagram, Snapchat’in ünlü story özelliğini kendince uyarladı ve Snapchat’i solladı. Daha sonraları Facebook ve hatta WhatsApp da story’i benimsese de Instagram’ın popülerliği diğerleriyle karşılaştırılamaz.
2015 yılında kurulan TikTok pandemiden beri açık ara önde gidiyor. Artık en popüler uygulama olduğu kesin ve rakipleri olabildiğince popüler uygulamayı yorumlamaya başladı. Instagram’ın ”reals” hamlesinden sonra şimdi bir başka yenilik göze çarpıyor: anasayfanın tıpkı TikTok gibi kaydırmalı ilerlemesi. Bu güncelleme birçok kullanıcı tarafından benimsenmedi ve Instagram için “Make Instagram Instagram Again” kampanyası başlatıldı. Kronolojik sıranın geri gelmesini talep ederek Instagram’ın sevilen özelliğinin yok olduğunu belirten kullanıcılar; kafa karıştırıcı tasarıma ve sıra dışı düzene dikkat çekiyor. Kampanyaya Kylie Jenner’ın da katılması Instagram için öldürücü bir darbe olabilir. Çünkü ünlü milyarder en son 2018’de Snapchat hakkındaki görüşünü belirttiğinde bir zamanların en ünlü sosyal medyası 1.3 milyar dolar kaybetmişti.
Güncellenen uygulama, algoritmasını kullanıcıların beğenilerine ve beğenilerine göre düzenli olarak değiştirdi. Ve böylece kullanıcılar, son zamanlarda takip ettikleri kişilerin gönderileri yerine çok sayıda “marka” içeriği gösterdiğini fark ettiler. Yani yeni güncellemede fotoğraftan çok video görüyoruz.
Tepkiler üzerine açıklama yapan Mosseri bunun bir test olduğunu ve üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Eğer Instagram’ın yeni hali size denk gelmediyse bu normal. Çünkü uygulama rastgele birkaç hesap seçti ve uygulamayı belirli kullanıcılar üzerinde denedi. Fotoğrafların Instagram’ın mirası olduğunu söylese de Mosseri video olayından kolayca vazgeçmeyecek gibi. “Sorry, not sorry” tavrı çoğu kullandırıcıyı sinirlendiriyor çünkü birçok fenomene göre videoların popüler olmasının sebebi zorunluluk. Fotoğrafların etkileşimi ciddi bir şekilde düştü. Bu nedenle içerik üreticileri istedikleri için değil, büyümek için tek şansın video olduğu söylendiği için videoya geçiyorlar.
Oldukça basit bir hashtag ve görsele sahip olan change.org kampanyasını imzalayanların sayısı 27 Temmuz 2022 itibariyle 190 bini geçti. Instagram tehlikeli bir süreçten geçiyor. On yıldır en popüler olan uygulama, kullanıcı sayısında ciddi bir düşüş yaşayabilir mi göreceğiz.