Melting Point

NewsApril 12, 2016
Melting Point

Sanatında hayal kurmanın en önemli yaratıcılık ve yaşama sevinci olduğunu vurgulayan sanatçı Aslı Kutluay, Venedik’te Venedik Mimarlık Bienali Önizleme Projeleri kapsamında daha önce sergilemediği yeni eserlerini sergileyecek. 6-27 Nisan tarihleri arasında ziyaretçileriyle buluşacak serginin küratörlüğünü Venedik Bienali küratörlerinden Vittorio Urbani üstelenecek. Sergi için seçilen mekan; Grand Kanal’ın en önemli Erken Rönesans binalarından biri olan Palazzo Contarini Polignac – Magazzino Gallery serginin ruhunu tamamlayıcı nitelikte.

Sanatçı mekan ve sanat işleri arasında ilişki kurmayı hedeflediği “işlevsiz” mobilyalardan oluşan mekana ve izleyicilerine duyarlılık gösteren, tutarlı ve bütünsel yeni seri işler üretti. “Küresel Isınma” olgusunun yansımaları olan “erime” ve “çatlama” etkilerinin “mobilya” üzerindeki yorumları bize bir sihirli ayna etkisiyle “en sonunda” kendimizi bulacağımız rahatsız edici senaryoyla buluşturuyor. Ve bu sinir bozucu değişikliklerin sorumlusunun biz insanlar olduğunu söylüyor.

Bu ürün tasarımları doğanın ekolojik dengesine verdiğimiz zararın ötesinde; insan ilişkilerinde ve toplumlararası diyaloglarda kaybettiğimiz kaliteye de dikkat çekerken doğamızdan ve bilincimizden yitirdiklerimizi telafi etme konusunda bir bakış açısı sunuyor ve bir çeşit arınma süreci öneriyor.

Kutluay’ın mekana özel işleri sanat ve tasarım arasındaki eşikte dengede durmayı başarıyor. Eğer “sanat” nesne içine gizlenmiş bir metafor ve “tasarım” fonksiyonel cisimlerin endüstriyel üretime dönüşmüşlüğü ile alakalı ise bu serideki tüm işler sanatçı tarafından estetik fikirlerle kendi fonksiyonel yönleri göz önünde bulundurarak yeniden düşünülmüş ve tasarlanmış. Kutluay’ın sergisindeki bu işler bize bu iki farklı alanın birbiri içinde eriyebilmesi ve geleneksel farklılıklarının tartışması bizi bu konuda daha derinleşebileceğimizin cüretkar değerini gösteriyor.

Kendi yetiştiği coğrafyanın çıkmazlarını ve zenginliklerini gözlemyen, buradaki içerikleri resim, heykel, tasarım ve düzenlemelerinde öyküleştirerek hayalperestliği izleyicilerine bir çözüm yolu olarak öneren sanatçının yeni sergisi ziyaretçilerine başka bir bakış açısı kazandıracak.

Author: Tutku Çetinkaya

RELATED POSTS